Transcontinental race pyöräily Belgiasta Turkkiin #TcrNo4 – mediatiedote

Mediatiedote, vapaa julkaistavaksi (18.7.2016)

Belgian Geraardsbergenistä Turkin Çanakkaleen pyöräiltävä vähintään 3800 kilometrin Transcontinental race alkaa perjantaina 29.7.2016 kello 22:00. Matkaan on lähdössä noin 200 yksin ajavaa ja 35 paria. Mukana on kaksi suomalaista. Kaikki ajavat yksinään itse suunnittelemaansa reittiä ja he saavat käyttää vain yleisesti saatavilla olevia palveluja kuten kauppoja ja hotelleja. Kaikki erikseen järjestetty huolto on kielletty eivätkä osallistujat saa auttaa toisiaan, paitsi parit.

Nopeimmat ajavat reitin alle kymmenessä päivässä eli päivämatkat ovat 400 kilometrin tietämissä. Varsinaista aikarajaa tapahtumassa ei ole, mutta päätösjuhlallisuudet ovat tasan 15 päivää lähdön jälkeen. Viime vuonna vain joka viides ehti tässä ajassa maaliin. Ylipäätään maaliin pääsi vain joka toinen.

Transcontinental race ajetaan nyt neljättä kertaa.

Reitti

Reitin varrella on neljä kontrollipaikkaa, joiden kautta kaikkien pitää ajaa. Lähtöpaikka on pyöräilyn kevätklassikoista tuttu Muur van Geraardsbergenin mukulakivinousu Belgiassa. Ensimmäinen kontrolli on Ranskan keskiosissa oleva vanha tulivuori Puy de Dôme. Toinen kontrolli on Sveitsissä Alpeilla oleva Grindelwald, josta alkaa pitkä vuoristorata kolmen vuoren yli Furkapassiin Rhone-joen alkulähteille. Kolmas kontrolli on Italian puolella Dolomiiteilla oleva Passo di Giau -sola. Viimeinen kontrolli ennen maalia on Durmitorin kansallispuisto Montenegrossa. Maali on nyt ensimmäistä kertaa Aasian puolella, Çanakkalessa Turkissa. Kolmella edellisellä kerralla maali on ollut Istanbulissa.

Näin seuraat Transcontinental racea

Osallistujilla on mukanaan sateliittiseurantalaitteet, joilla heidän sijantinsa päivittyy verkkoon lähes reaaliajassa. Seuranta on näkyvissä Transcontinental racen verkkosivuilla. Sieltä löytyy myös tietoa ajajista ja linkit heidän käyttämiinsä sosiaalisiin medioihin. Tapahtuman virallinen hashtag on #TcrNo4.

Transcontinental race poikkeaa merkittävästi perinteisistä pyöräkilpailuista, koska pyöräilijät hoitavat itse kaiken huoltonsa eli seurattavaa riittää esimerkiksi siinä miten he syövät ja nukkuvat. Lisäksi reittivalinnat vaihtelevat merkittävästi. Yhdet ajavat pitkin jokilaaksoja ja toiset taas eivät pelkää vuoria. Yhdet välttelevät ruuhkaisia reittejä ja toiset ajavat suoraan kaupunkien läpi. Seurattavaa riittää ympäri vuorokauden.

Muistutuksena vielä tapahtuman seuraajille, että kaikenlainen ajajille annettava apu, joka saattaisi vaikuttaa suoritukseen on kielletty. Tällaista apua olisi esimerkiksi säätietojen, majoituspaikkojen tai tilannetietojen kertominen verkossa suoraan ajajalle. Osallistujat ovat viime kädessä itse vastuussa siitä, että eivät hyödynnä näin saamiaan tietoja.

Suomalaiset osallistujat

Mikko Mäkipää, 0505822386, mikko.makipaa@yahoo.com @mkpaa

Samuli Mäkinen, 0405323594, samuli.maekinen@gmail.com