Ruska 2022 – Keskiviikko

Ruska 2022 konrollit ja parkourit ovat tarjonneet hienon mahdollisuuden ajaa kotimaisia sorateitä. Täysin sorateitä ei etenkään Naruskan kontrollin liepeillä ole voinut välttää, mutta lisäksi kontrollit ovat tarjonneet hienon mahdollisuuden käyttää pienempiäkin polkuja erämaan lävitse oikoreittejä etsiessään. Matti Koivuranta keulilla antoikin hienon esimerkin reitin valinnasta, jota ainakaan allekirjoittanut ei osannut ennakkoon ennustaa.

Ruskan DotWatcherit ovat lähdöstä lähtien spekuloineet ajetaanko Ruska-pyöräilyä kuluvana vuonna keskimäärin leveämmillä renkailla kuin kertaakaan aikaisemmin.

Siksipä päätin hieman kartoittaa millaisilla renkailla Ruska-kuskit taivaltavat kohti pohjoista. Sain kaivettua tiedon renkaan leveydestä yhdeksällätoista kuljettajalta. Kapein tiedossa oleva rengasleveys on 28mm ja levein 53mm. Kuljettajien renkaiden keskileveyden ollessa 36.9mm. Minulla ei ole tietoa aikaisempien vuosien keskimääräisestä renkaiden leveydestä, mutta melkoisella varmuudella tänä vuonna renkaiden leveydet ovat isompia kuin aikaisempina vuosina. 
Tubeless vaikuttaa saapuneen pitkänmatkanpyöräilyyn sillä yhdeksällätoista tiedossa olevasta kuljettajasta kaksitoista ajaa tubeless-renkailla ja seitsemän kuljettajaa ajaa perinteisillä sisärenkaallisilla renkailla.

Keskiviikon aikana kärki eteni Norjaan ja iso osa kuskeista taisteli itsensä yön pimeinä tunteina märkiä sorateitä pitkin pois Naruskan kontrollilta. Raporttien perusteella kalusto on ollut kovilla ja moni kuski suorastaan ilostui päästessään takaisin pikitielle. 

Muuten päivän tapahtumat ovat olleet aika odotettuja. Useimpien reitti on kulkenut kohti Sodankylää ja sieltä Kittilän kautta kohti kontorolli numero kolmosta. Pari kuskia valitsi hieman poikkeavan reitin tarjoten meille ruudun takana jännitettävää.

Jyrki Rasinperän reittivalinta herätti keskustelua niin ruutujen takana kuin itse reittimestarissa

Matti Koivuranta tekee kellontarkkaa työtä.

Matkan varrella voi tavata myös seuraajia. Kannustukset tuntuvat nyt ajajista erityisen hyviltä.

Keskeyttäneet

Saana Saaristo

Antti Pietilä

Matti Lupari

Juha Hänninen*

*Epävarma ilmoitus, mahdollisuus jatkaa vielä

 

Stefan #30